Zapraszam na nową serię postów o cukrze i jego zdrowych/niezdrowych zamiennikach.
Mój blog o alergii powstał także z myślą o przekazaniu Wam informacji o zdrowym odżywianiu. Ma ono bowiem ogromny wpływ na przebieg alergii. Dlaczego to
co niezdrowe zawsze jest najsmaczniejsze?
Szkodliwe działanie cukru
Nie będę
się rozpisywać o szkodliwym wpływie cukrów prostych na organizm dzieci (i
dorosłych), każdy kto dba choć trochę o zdrowe odżywianie doskonale o tym wie. Ale
niestety, ludzie kochają słodki smak, a szczególnie Ci, którzy przywykli do
niego w dzieciństwie. Cóż trudno się dziwić, skoro nasze babcie padły ofiarą
silnej propagandy a głoszone mądrości przekazywały kolejnym pokoleniom.
|
rys. Henryk Nowina-Czerny |
Dlaczego wbrew
przedwojennym sloganom warto ograniczyć spożycie rafinowanych cukrów?
Może poniższe
argumenty Was przekonają – a to tylko niektóre „korzyści” płynące z diety
bogatej w cukry.
W dużym
skrócie - dotychczas wykazano że spożycie rafinowanych cukrów sprzyja rozwojowi następujących zaburzeń u ludzi i zwierząt:
- nadciśnienie
- retinopatia
- otyłość
- nietolerancja glukozy
- cukrzyca
typu II
- adenocarcinoma przełyku
- rak jelita
cienkiego, prostaty, trzustki
- wzrost
wydzielania prozapalnych cytokin i chemokin (ogrywających rolę m.in. procesach
alergicznych)
- nadmierny
wzrost grzybów Candida w jelicie grubym
- choroba
zapalna jelit
- próchnica zębów
- zaburzenia
odporności
Tak więc matko, lepiej pożałuj dziecku cukru...i zastąp go czymś zdrowszym. Ale czym?
Najlepsze zamienniki cukru
Bądźcie ostrożni, bo niektóre produkty reklamowane za zdrowe zamienniki cukru wcale nie są zdrowe, to że jakiś produkt nie jest białym cukrem i ma na opakowaniu informację że jest "świetnym zamiennikiem cukru" nie oznacza, że to jest naprawdę zdrowszy produkt. Trzeba się edukować i wybierać świadomie. Warto pamiętać też, żeby przyzwyczajać dzieci do różnych smaków, a słodki smak nie powinien gościć zbyt często w menu dziecka. Przyzwyczajone do słodkich przekąsek i dań w przyszłości też chętnie będzie sięgać po takie smaki, a w szkole na pewno trudniej będzie dziecku rezygnować z kolorowych słodyczy wypełnionych syropem glukozowo-fruktozowym i białym cukrem. Na pewno jednak zdrowsze zamienniki białego cukru są potrzebne do deserów, ciast i ciasteczek dla małych alergików.
Zamiennik cukru - syrop z agawy
W pierwszej
części serii o zamiennikach cukru omówiłam syrop z agawy, gdyż jest to obecnie
jeden z najbardziej (prze)reklamowanych produktów uznawanych za zdrowy
zamiennik cukru. Moim zdaniem nie warto go kupować.
Zamiennik cukru - syrop klonowy
Kolejny post z tej serii dotyczy syropu klonowego - wypada w moim rankingu znacznie lepiej niż syrop z agawy. Według mnie to całkiem dobry zamiennik cukru, zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych.
Zamiennik cukru - syrop daktylowy
Godny uwagi jest także syrop daktylowy, który dość często gości w naszej kuchni (głównie w wersji domowej roboty).
Zamiennik cukru - syrop ryżowy
Opisałam też syrop ryżowy - nie jest idealny, ale na pewno lepszy niż syrop z agawy czy cukier rafinowany. Jego główną wadą jest możliwa zawartość szkodliwego arsenu, który jest spotykany w różnych wyrobach z ryżu.
Zgadzam się w 100%! ciekawa jestem tych zdrowych zamienników cukru, będę zaglądać.
OdpowiedzUsuńfajne obrazki! :-)
OdpowiedzUsuńCzekam na tekst o syropie z agawy, bo niedawno sama uległam i kupiłam ;)
OdpowiedzUsuńjuż niebawem :) ale szukając materiałów o syropie z agawy sama się zdziwiłam co to za "cudowny" produkt...
UsuńJest taka teoria (wprawdzie nie sprawdzałam, czy udowodniona naukowo), że człowiek przyzwyczaja się do określonej ilości cukru w organizmie, czyli jeśli jemy słodkie rzeczy codziennie, będziemy ich łaknąć. Ale jeśli uda się nam bez nich wytrzymać parę tygodni, przestaniemy ich potrzebować. Na mnie to bardzo działa. Lubię słodycze, to fakt. Ale potrafię przestać je jeść na dłuższy czas. Działa to też w przypadku mojej znajomej.
OdpowiedzUsuńSłodycze i cukier trochę działają jak narkotyki niestety, takie odstawienie cukru na poważnie to prawie jak odwyk. Trzeba mieć silną wolę, więc podziwiam że potrafisz bez problemu odstawić :-) ja niestety wychowana na słodkim i trudno mi się było przestawić, ale od dłuższego czasu ograniczam cukier i słodycze do absolutnego minimum i muszę przyznać że lepiej się czuję.
UsuńCzekam czekam na ciąg dalszy !!!
OdpowiedzUsuńPost o syropie z agawy już jest dostępny, zapraszam http://www.urok-zycia-alergika.pl/2015/02/syrop-z-agawy-caa-prawda-bez-sodzenia.html
UsuńBardzo fajne wpisy. A syrop daktylowy?
OdpowiedzUsuńsyrop daktylowy wg mnie OK, ale jednak zawiera dużo cukrów, więc nie można przesadzać. Ale daktyle jemy dość często, zawsze to lepiej niż cukierki ;-)
UsuńA co ze stevia i ksylitolem?
OdpowiedzUsuńWiem, że może uczulać, ale ja stawiam na miód - choć w domu mamy i syrop klonowy i ten biały cukier dla gości do herbaty.
OdpowiedzUsuńMichalina