Właściwości syropu klonowego
Syrop klonowy to kolejny obok syropu z agawy popularny, słodki zamiennik cukru. Już na wstępie Wam zdradzę, że w moim rankingu wypada znacznie lepiej niż rafinowany biały cukier i syrop z agawy.
Syrop klonowy dobrze się sprawdzi dla osób, które nie
chcą/nie muszą odstawiać sacharozy, ale chcą zastąpić biały cukier czymś
zdrowszym. Zamieniając biały cukier na syrop klonowy dostarczycie swojemu
organizmowi oprócz pustych kalorii z sacharozy dodatkowo także sporą dawkę naturalnych przeciwutleniaczy,
mikroelementów i witamin. Jednak ze względu na wysoką zawartość sacharozy syrop klonowy powinien
być spożywany rzadko, raczej okazyjnie (czyli tak jak cukier). Pamiętajcie także, że alergicy powinni ograniczać spożycie cukrów prostych i sacharozy, gdyż mają one ogólnie niekorzystny wpływ na układ immunologiczny, a także sprzyjają rozrostowi grzybów Candida w jelitach.
Wady syropu klonowego:
- główna wada - wysoka zawartość cukrów – syrop klonowy zawiera przede wszystkim:
- glukozę 0-9,5%
- fruktozę 0-3,9%
- z tego względu nie jest wskazany dla cukrzyków, przy kandydozie, diecie bezcukrowej i innych sytuacjach, w których należy unikać sacharozy i cukrów prostych
- różnice w zawartości cukrów mogą wynikać z terminu zbioru syropu, gatunku klonu.
Zalety syropu klonowego:
- minimalne ryzyko wywołania reakcji alergicznej, dobra alternatywa przy uczuleniu na miód
- produkt wegański
- wysoka zawartość przeciwutleniaczy, 4mg polifenoli w 60ml – aż 54 dotychczas wykrytych polifenoli, w tym substancje o działaniu przeciwnowotworowym, przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i antyoksydacyjnym.
- wykazano działanie przeciwnowotworowe niektórych związków izolowanych z syropu klonowego – w warunkach in-vitro syrop klonowy hamował wzrost komórek raka, szczególnie komórek raka prostaty i raka płuc.
- kwas abscysynowy z syropu klonowego stymuluje wytwarzanie insuliny przez trzustkę oraz zwiększa wrażliwość komórek tłuszczowych na insulinę, sprzyja wykorzystaniu glukozy przez komórki mięśniowe
- wysoka zawartość mikroelementów – szczególnie manganu, cynku (korzystnego dla alergików i wspomagającego pracę układu immunologicznego), magnezu, niewielka ilość potasu i wapnia
- wysoka zawartość ryboflawiny (witamina B2) a także niewielkie ilości innych witamin z grupy B
- produkt naturalny, sok uzyskany z klonu poddawany jest jedynie odparowaniu wody (gotowanie) i filtracji.
- pozyskiwanie soku nie wpływa negatywnie na drzewa, sok pozyskuje się przez krótki okres roku (wczesną wiosną) a drzewa mogą być wykorzystywane nawet przez kilkadziesiąt lat.
- oryginalny 100% syrop klonowy nie zawiera żadnych sztucznych dodatków typu konserwanty, barwniki (należy dokładnie czytać etykiety, zdarzają się syropy tylko udające syrop klonowy)
- ciekawy smak, szerokie zastosowanie kulinarne, rozmaite potrawy i napoje - dobrze rozpuszcza się w wodzie
Jak powstaje syrop klonowy?
Syrop klonowy uzyskuje się przede wszystkim z klonu
cukrowego (Acer saccharum), klonu czarnego (Acer nigrum) i klonu czerwonego
(Acer rubrum). Te gatunki charakteryzują się wysoką zawartością cukru w soku.
Produkt ten stosowali już rdzenni Indianie z północnej
części Ameryki Północnej, jeszcze na długo przed odkryciem Ameryki przez
Kolumba. Następnie Indianie pokazali jak zbierać sok klonowy Europejskim
osadnikom.
Klony od których pozyskuje się sok muszą mieć ok. 30-40 lat, dopiero wtedy są nawiercane, drzewa mogą być wykorzystywane nawet do 100 lat. Sok pozyskuje się wczesną wiosną, wtedy jest słodki, gdy drzewa zaczynają puszczać pąki jego skład ulega zmianom i na niekorzyść zmieniają się walory smakowe. W każdym drzewie wierci się kilka otworów w których montuje
się specjalny kranik. Sok spływa albo bezpośrednio do pojemnika albo doprowadzony
jest systemem rurek do zbiorczych pojemników. Obecnie producenci stosują
wysokowydajne parowniki ograniczające zużycie energii, a uzyskany produkt jest
poddawany filtracji, w celu usunięcia skrystalizowanego cukru. Nadal jednak nie
stosuje się żadnych bardziej inwazyjnych metod produkcji, podczas obróbki nie
stosowane są środki chemiczne, a
uzyskany syrop nie zawiera żadnych sztucznych dodatków. 1 litr syropu powstaje
z 20-50 litrów soku klonowego. Z syropu klonowego mogą być produkowane także
inne słodkie produkty jak cukier klonowy, cukierki klonowe czy masło klonowe.
Wytwórnie syropu powstają przede wszystkim w
północno-wschodniej części Ameryki Północnej – Kanadzie i niektórych regionach
USA.
Zawartość witamin i składników mineralnych w syropie klonowym
Syrop klonowy
¼ szklanki
80g
|
Syrop
kukurydziany wysoko fruktozowy (HFCS)
¼
szklanki
78g
|
Miód
¼
szklanki
85g
|
Cukier
brązowy
¼
szklanki
55g
|
Biały
cukier
¼
szklanki
51g
|
|
Ryboflawina (mg)
|
0,59
|
0,01
|
0,03
|
0
|
0,01
|
tiamina (mg)
|
0,01
|
0
|
0
|
0
|
0
|
Mangan (mg)
|
1,89
|
0,07
|
0,07
|
0,04
|
0
|
Cynk (mg)
|
0,58
|
0,02
|
0,19
|
0,02
|
0
|
Magnez (mg)
|
16,5
|
0
|
1,75
|
5,0
|
0
|
Wapń (mg)
|
58,0
|
0
|
5,0
|
45,8
|
0,48
|
Żelazo (mg)
|
0,09
|
0,02
|
0,36
|
0,39
|
0,03
|
Selen (mcg)
|
0,4
|
0,55
|
0,66
|
0,65
|
0,3
|
Potas (mg)
|
167
|
0
|
44,0
|
73,3
|
0,96
|
Kalorie (kcal)
|
216
|
220
|
261
|
216
|
196
|
Wykazano, że syrop klonowy zawiera ponad 50 różnych
przeciwutleniaczy. Niektóre z nich wykazują właściwości przeciwnowotworowe,
antybakteryjne czy przeciwcukrzycowe
Zdolność pochłaniania wolnych rodników
tlenowych
|
mikromol TE2/100g produktu
|
Brokuł, surowy
|
1362
|
Banan, surowy
|
879
|
Marchew, surowa
|
666
|
Syrop klonowy
|
600
|
Kapusta, surowa
|
508
|
Pomidor, surowy
|
337
|
Kantalupa
|
315
|
Zastosowanie kulinarne syropu klonowego
- do pieczenia – ciasta, ciastka, babeczki
- słodka polewa – naleśniki, gofry, desery, lody
- substancja słodząca – do kawy, drinków, koktajli
- składnik marynaty do mięsa
Jeśli dotychczas używałaś do wypieków cukru i chcesz go
zastąpić syropem klonowym warto zastosować się do poniższych sugestii.
- zamiast 1 miarki cukru użyj 3/4 miarki syropu klonowego
- odpowiednio zmniejsz ilość innego płynu dodawanego do danego wypieku
- dodaj ¼ łyżeczki sody na 1 szklankę syropu klonowego dodawanego do wypieku
- temperaturę pieczenia zmniejsz o kilka stopni
Podsumowanie
Muszę przyznać, że po dokładnym prześledzeniu wielu
publikacji na temat syropu klonowego jestem mile zaskoczona – wygląda na to, że
jest on znacznie „mniejszym złem” niż zwykły cukier. Wypada też zdecydowanie
lepiej niż syrop z agawy. Pamiętajmy jednak, że mimo że jest to produkt
naturalny, to nadal jest to produkt zawierający dużą ilość sacharozy i powinien
być spożywany raczej okazjonalnie, nie
jest wskazany dla cukrzyków czy osób z różnych powodów ograniczających spożycie
cukru w diecie. Jeśli jednak chcecie czymś dosłodzić potrawę lub napój i macie
do wyboru cukier rafinowany, syrop z agawy lub syrop klonowy – wybierzcie ten ostatni.
Syrop klonowy w dobrej cenie kupicie np. tutaj
Można też kupić go np. tutaj.
Oryginalny syrop klonowy z kanady można kupić m.in. w sklepie biosyrop. Oprócz syropu klonowego znajdziecie w tym sklepie inne ciekawe produkty z syropu klonowego jak np. cukier klonowy, cukierki klonowe czy naturalne dżemy słodzone syropem klonowym.
Gdzie kupić syrop klonowy?
Syrop klonowy bez problemu można kupić w większości sklepów ze zdrową żywnością.Syrop klonowy w dobrej cenie kupicie np. tutaj
Można też kupić go np. tutaj.
Oryginalny syrop klonowy z kanady można kupić m.in. w sklepie biosyrop. Oprócz syropu klonowego znajdziecie w tym sklepie inne ciekawe produkty z syropu klonowego jak np. cukier klonowy, cukierki klonowe czy naturalne dżemy słodzone syropem klonowym.
Czy istnieje idealny zamiennik cukru dla alergika? Zdrowy, z wysoką zawartością
witamin, mikroelementów i innych korzystnych składników, a przy tym nie
obciążający organizmu wysokim stężeniem dwucukrów i cukrów prostych? Możliwe, że tak, ale syrop klonowy takim ideałem nie jest z powodu wysokiej zawartości sacharozy. Zatem - szukamy dalej, ale zdecydowanie
nie wrzucam syropu klonowego na czarną listę. My czasem stosujemy syrop klonowy do wypieków a także jako polewę np. do porannej "tefianki".
Wkrótce pojawią się posty o innych zamiennikach cukru – czy jakiś
produkt interesuje Was szczególnie i chcecie przeczytać o nim rzetelne i
obiektywne informacje? Dajcie znać w komentarzach :-)
Wybrane źródła:
Legault,
J.; Girard-Lalancette, K.; Grenon, C.; Dussault, C.; Pichette, A. Antioxidant
activity, inhibition of nitric oxide overproduction, and in vitro
antiproliferative effect of maple sap and syrup from Acer saccharum. J. Med.
Food 2010, 13, 460-468. Li L.;
Seeram N. Maple syrup phytochemicals include lignans, coumarins, a stilbene,
and other previously unreported antioxidant phenolic compounds. J. Agric. Food
Chem. 2010, 58, 11673-11679. Theirault,
M.; Caillet, S.; Kermasha, S.; Lacroix, M. Antioxidant, antiradical and
antimutagenic activities of phenolic compounds present in maple products. Food
Chem. 2006, 98, 490-501. Phillips,
K.; Carlsen, M.; Blomhoff, R. Total antioxidant content of alternatives to
refined sugar. J. Amer. Diet. Assoc. 2009, Jan. 109(1):64-71.Federation
of Quebec Maple Producers, Press Release, March 4, 2010 Stuckel, J.
G., and N. Low. The Chemical Composition of 80 Pure Maple Syrup Samples
Produced in North America. Food Research International. 1996, 29(3-4), 373-379. Legault, et
al. in 2010, USDA Nutrient Database and Canadian Nutrient File
Uwielbiam syrop klonowy, więc ciesze się, że całkiem nieźle wypada :)
OdpowiedzUsuńja też bardzo lubię :-)
UsuńOstatnio sporo słyszałam o syropie z daktyli, co Ty o nim sądzisz?
OdpowiedzUsuńsyrop daktylowy na pewno będzie w czołówce mojego rankingu :-) mam nadzieje że wkrótce opublikuję o nim post.
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
UsuńSyrop ryżowy poproszę :-)
OdpowiedzUsuńjuż jest post o syropie ryżowym, zapraszam :) http://www.urok-zycia-alergika.pl/2015/05/syrop-ryzowy-czy-ma-cos-wspolnego-ze.html
UsuńI jęczmienny jeszcze.
OdpowiedzUsuńDzięki, postaram się napisac cos ciekawego na ich temat :-)
OdpowiedzUsuńuprzejmie proszę post o syropie daktylowym :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie piłam syropu klonowego, zwykle kupuję dicotuss , nie było potrzeby zmieniać. Ten klonowy widzę, że ma dużo zastosowań :)
OdpowiedzUsuńRyboflawina to wit.B2
OdpowiedzUsuńDzięki! już poprawione :)
UsuńA stewia?
OdpowiedzUsuńJa poproszę o post o ksylitolu :)
OdpowiedzUsuńjest w planach :) ksylitol to ogólnie ciekawy zamiennik cukru, z tym, że może być problematyczny dla niektórych alergików, szczególnie uczulonych na brzozę.
UsuńA jest gdzieś post o syropie kokosowym? Ostatnio zacząłem więcej go używać właśnie jako zastępnika, na etykiecie rozpisują się o jego zaletach, a ciekaw jestem jak to się ma do rzeczywistości
OdpowiedzUsuńProszę o wytłumaczenia dlaczego na początku artykułu jest napisane, ze syrop klonowy osłabia układ immunologiczny, a zaraz niżej, ze syrop wspomaga układ immunoligiczny, przecież jedno zaprzecza drugiemu.
OdpowiedzUsuńZ góry Dziękuje za odpowiedz.
A syrop kokosowy? Dziękuję
OdpowiedzUsuńChętnie przeczytałabym coś na temat syropu kokosowego i daktylowego. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSyrop brzozowy ma jeszcze lepsze właściwości prozdrowotne, ale jest mniej słodki.
OdpowiedzUsuń