Jednym z głównych problemów z jakimi się borykamy to alergia Aleksa na większość zbóż.
Taka wieloważna alergia pokarmowa na zboża znacznie ogranicza dietę i praktycznie wyklucza spożywanie gotowych produktów zbożowych, nawet tych bezglutenowych. Aleks ma uczulenie nawet na popularne zboża bezglutenowe tradycyjnie stosowane w żywieniu dzieci z alergią jak ryż czy proso. Dlatego musiałam szukać alternatywy wśród egzotycznych zbóż . Na szczęście udało mi się znaleźć bardzo ciekawe i wartościowe zboże, które nie uczula synka - i tak do menu Aleksa trafił tajemniczy TEFF (miłka abisyńska). Polecam to zboże do wypróbowania osobom z alergią na wiele zbóż, może i dla Was okaże się bezpieczne.
Teff to dobre zboże dla alergika, niestety jeszcze nie jest powszechnie dostępny. Jednak bez problemu produkty z teffu kupimy w sklepach ze zdrową żywnością (głównie internetowych).
Ja stosuję przede wszystkim:
- płatki teff (są drobniutkie)
- mąkę teff
- makaron (w makaronie mąka teff jest połączona z kukurydzą)
Teff ma neutralny smak, pasuje zarówno do potraw słodkich i słonych. Mąkę teff używam przede wszystkim do wypieku ciast i ciasteczek lub do zagęszczania zup czy deserów. Natomiast płatki teff są doskonałe jako dodatek do zupek a jeśli ugotujemy je na gęsto mogą służyć jako dodatek do zdrowego obiadku. Płatki teff używam także jako kaszki śniadaniowej do której po zagotowaniu dodaję hipoalergiczne mleko, suszone lub świeże owoce, po ugotowaniu ma konsystencję podobną do kaszy manny.
Przykładowe przepisy z teffu:
Ciasto daktylowe z mąką teff
Bułeczki brokułowe z mąką teff
"Polenta" z płatków teff
Tefianka śniadaniowa
Najważniejsza cecha teffu - jest to zboże naturalnie bezglutenowe!
Miłka abisyńska (Eragrostis abyssinica), tef, teff, trawa abisyńska to gatunek rośliny zbożowej z rodziny wiechlinowatych, naturalnie występuje w północno-wschodniej Afryce, uprawiana była jeszcze przed naszą erą.
Ja stosuję przede wszystkim:
- płatki teff (są drobniutkie)
- mąkę teff
- makaron (w makaronie mąka teff jest połączona z kukurydzą)
Teff ma neutralny smak, pasuje zarówno do potraw słodkich i słonych. Mąkę teff używam przede wszystkim do wypieku ciast i ciasteczek lub do zagęszczania zup czy deserów. Natomiast płatki teff są doskonałe jako dodatek do zupek a jeśli ugotujemy je na gęsto mogą służyć jako dodatek do zdrowego obiadku. Płatki teff używam także jako kaszki śniadaniowej do której po zagotowaniu dodaję hipoalergiczne mleko, suszone lub świeże owoce, po ugotowaniu ma konsystencję podobną do kaszy manny.
Przykładowe przepisy z teffu:
Ciasto daktylowe z mąką teff
Bułeczki brokułowe z mąką teff
"Polenta" z płatków teff
Tefianka śniadaniowa
Najważniejsza cecha teffu - jest to zboże naturalnie bezglutenowe!
Miłka abisyńska (Eragrostis abyssinica), tef, teff, trawa abisyńska to gatunek rośliny zbożowej z rodziny wiechlinowatych, naturalnie występuje w północno-wschodniej Afryce, uprawiana była jeszcze przed naszą erą.
Przy alergii złożonej, także na różne zboża teff może okazać się bezpieczny, ponieważ należy do zupełnie innej podrodziny zbóż.
Wszystkie zboża należą do jednej rodziny Gramineae.
Trzeba jednak zwrócić uwagę także na przynależność do podrodziny.
Teff należy do innej podrodziny (Eragrostoideae) niż ryż (Bambusoideae), owies, pszenica, żyto, jęczmień (Pooideae) a nawet kukurydza, sorgo i proso (Panicoideae). Dzięki temu może okazać się bezpieczny przy alergii na wszystkie inne zboża! Naprawdę warto spróbować.
Teff zawiera duże ilości błonnika, ważnych minerałów - m.in. wapń, żelazo, magnez. Ponadto zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne - roślina "idealna" pod względem składu aminokwasów, szczególnie dużo zawiera metioniny, cysteiny i lizyny (tej ostatniej najwięcej wśród innych zbóż). Zawiera także antyoksydanty.
Wartość odżywcza w 100g mąki teff:
Wartość energetyczna: 367kcal (1537kJ)
Tłuszcze - 2,4 g (w tym nasycone - 0,4g), zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6
Węglowodany - 73,1g
(w tym cukry - 1,8g, skrobia - 36,6g, błonnik - 8,0g)
Białko - 13,3g
Witaminy:
Tiamina - 0,4mg
Ryboflawina - 0,3mg
Niacyna - 3,4mg
Witamina B6 - 0,5mg
Zawartość minerałów:
wapń - 180mg
żelazo - 7,6mg
magnez - 184mg
fosfor - 429mg
potas - 429mg
sód - 12mg
cynk - 3,6mg
miedź -0,8mg
mangan - 9,2mg
Wartość odżywcza w 100g mąki teff:
Wartość energetyczna: 367kcal (1537kJ)
Tłuszcze - 2,4 g (w tym nasycone - 0,4g), zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6
Węglowodany - 73,1g
(w tym cukry - 1,8g, skrobia - 36,6g, błonnik - 8,0g)
Białko - 13,3g
Witaminy:
Tiamina - 0,4mg
Ryboflawina - 0,3mg
Niacyna - 3,4mg
Witamina B6 - 0,5mg
Zawartość minerałów:
wapń - 180mg
żelazo - 7,6mg
magnez - 184mg
fosfor - 429mg
potas - 429mg
sód - 12mg
cynk - 3,6mg
miedź -0,8mg
mangan - 9,2mg
Ale wynalazek :) nawet na allegro nie ma tej mąki. Ale poszukam, gdzieś być musi. Pozdrawiam, matka Jaśka alergika
OdpowiedzUsuńJa też początkowo długo szukałam, ale teff jest coraz popularniejszy więc jest już łatwiej :-) ja obecnie zwykle kupuję tutaj - http://wrazliwesmaki.pl/
UsuńJakiś czas temu słyszałam o tefie, teraz szukałam info o nim i trafiłam tutaj, nie wiedziałam że jest dobry dla alergików, dziecko mojej koleżanki jest na diecie bezglutenowej, muszę jej powiedzieć o tym bo ono obecnie je głównie ryż i kukurydzę, czasem kaszę jaglaną...pozdrawiam, Julka
OdpowiedzUsuń