-->
.
no
no

"Polenta' z płatków teff

Brak komentarzy
Polentę tradycyjnie robi się się z kaszki kukurydzianej, można jednak przyrządzić wyrób 'polentopodobny" ze zdrowych płatków teff. Więcej informacji na temat tego wartościowego zboża znajdziecie TUTAJ.
Taką "polentę" robi się bardzo łatwo i szybciej niż kukurydzianą. Może ona stanowić bazę do wielu dań.

Składniki:
płatki teff - 1/2 kubka
oliwa - 1 łyżka
sól, opcjonalnie inne przyprawy
woda - 1 kubek

Sposób przygotowania:
Do wrzącej wody wsypać płatki teff i sól, gotować 2-3 minuty co jakiś czas mieszając, dolać oliwę, zestawić z kuchenki i dokładnie wymieszać.
Wylać masę do formy wyłożonej nieprzywierającym papierem do pieczenia, rozprowadzić masę na grubość ok 1 cm, zostawić do stężenia.




Taką polentę z teff można wykorzystać na wiele różnych sposobów, wykorzystać np. jako bazę do pizzy lub zapiekanek.




Można pokroić na kształt kopytek i podać do obiadku (u nas przykładowo pieczone mięso z indyka lekko przyprawione majerankiem oraz pieczona dynia Hokkaido).


Polecam też inne przepisy z teffem:

Ciasto daktylowe z mąką teff


author profile image
Abdelghafour

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Zachęcam do zamieszczania w komentarzach swoich doświadczeń na temat poruszanych zagadnień i alergii. Proszę nie umieszczać linków do stron komercyjnych, usuwam także komentarze z "lokowaniem" produktów ;-) Ze względu na częste próby uskuteczniania darmowej reklamy w komentarzach, komentarze są publikowane po sprawdzeniu treści - zwykle w ciągu 1-2 dni.

no
no