"Bułeczki" można podać przynajmniej na trzy sposoby:
- na ciepło jako zdrowe kotlety brokułowe
- na zimno jako pieczywo do kanapek
- jako pyszne grzanki do zupy (pokrojone w kostkę, zrumienione na patelni)
Składniki:
mąka kukurydziana - 1 szklanka
mąka teff * - 0,5 szklanki
proszek do pieczenia bio - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 6 łyżek
zmielone nasiona chia - 1 łyżeczka
brokuły - kilka różyczek
sól, ewentualnie zioła
woda - ok 1/4 szklanki
Sposób przygotowania:
Zmielone nasiona chia zalać 5 łyżkami wody, odstawić na ok 10 minut aż powstanie kisiel. Brokuły gotować na parze przez ok 5 minut. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami, dodać kisiel z chia, oliwę i wymieszać. Dodać taką ilość wody, żeby konsystencja ciasta umożliwiała formowanie kotletów/bułeczek. Ugotowane brokuły przestudzić, drobno posiekać i wymieszać z ciastem.
Piekarnik nagrzać do ok. 180C. Z ciasta uformować bułeczki i układać na nieprzywieralnym papierze do pieczenia. Wierzch bułeczek można posypać kilkoma ziarenkami soli lub innych przypraw. Piec ok 15-20 minut.
Smacznego!
* więcej informacji o teff znajdziecie tutaj.
swietny przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo proszę o informację, czym mogę zastąpić mąkę kukurydzianą? Jaglaną? a może amarantusowa? Synek jest uczulony na kukurydzę:(
swietny przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo proszę o informację, czym mogę zastąpić mąkę kukurydzianą? Jaglaną? a może amarantusowa? Synek jest uczulony na kukurydzę:(
Joasia, myślę że z mąki jaglanej lub ryżowej powinny wyjść :) planuję spróbować wersję z mąką jaglaną bo od niedawna synek może jeść to zboże.
UsuńTo spróbuję z jaglaną:) Mały na ryż też uczulony także ryżowa odpada;)
UsuńJutro zrobię i napiszę czy wyszły:)
Pozdrawiam:)
Witam,
OdpowiedzUsuńCzy bulki wyjda bez brokulow albo czy ewentualnie mozna to zastapic innym warzywem (dynia?)?
Pozdrawiam,
Anna M.
możesz spróbować, może na początek mniejszą ilość żeby zobaczyć czy wyjdą.
Usuń