-->
.
no
no

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej 2016 - największe wydarzenie w Polsce dla alergików.

2 komentarze
Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej 2016 - największe wydarzenie w Polsce dla alergików.

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej 2016

21-23 października 2016 r. w Centrum Targowo-Kongresowym PTAK WARSAW EXPO w Nadarzynie, już po raz trzeci, odbędzie się najważniejsze wydarzenie w Polsce poświęcone alergii, nietolerancji pokarmowej, a także zdrowemu i ekologicznemu stylowi życia.


DNI ALERGII wraz z towarzyszącym mu projektem ECORGANICA przyciągają kilkutysięczną grupę zainteresowanych osób szukających rozwiązania swojego problemu, lub stawiających zwyczajnie na zdrowie i spełniony styl życia. Wydarzenie skierowane jest nie tylko do alergików i branży, ale także do innych osób, które świadomie podchodzą do swojego życia i zdrowia, pragną zapoznać się z nowościami na rynku, spotkać z ekspertami, lub czują potrzebę, by coś zmienić w sposobie odżywiania, myślenia, czy dbania o siebie.
Główne sektory Dni Alergii 2016:
GLUTEN & FREE FROM:  żywność i napoje bez glutenu, bez laktozy i innych alergenów
SKIN CARE:  dermokosmetyki, kosmetyki pielęgnacyjne, odzież specjalistyczna
HOME, HEALTH CARE&MED:  sprzęt AGD i medyczny, środki czystości, pościel, środki na roztocza, placówki medyczne, ośrodki wypoczynkowe
oraz projekt ECORGANICA, czyli targi zdrowych i ekologicznych produktów:  produkty naturalne, ekologiczne, organiczne oraz vege, strefa wykładów EKO-NATURA poświęcona spotkaniom z ekspertami żywienia, lekarzami, specjalistami z zakresu profilaktyki zdrowia i coachami.
Oprócz bogatej oferty wystawców i możliwości zrobienia zakupów u najbardziej uznanych producentów i dystrybutorów, organizatorzy jak zwykle szykują wiele atrakcji dla zwiedzających i bogaty program merytoryczny zarówno dla branży jak i dla zwiedzających pod nazwą Akademia Dni Alergii:
W piątek profesjonaliści będą mogli skorzystać z wykładów i spotkań prowadzonych m.in. przez Karola Przybylaka, Instytut Mikroekologii, SGGW, czy Jagiellońskie Centrum Innowacji. Będziemy mówić o szansach produktów eko na podbicie rynku spożywczego, alergiach Ig-zależnych, przetwarzaniu żywności, czy jej leczniczych właściwościach. Na dużą uwagę zasługuje tez spotkanie z naszymi zagranicznymi gośćmi, założycielkami organizacji AllergyCertified Ewą Daniel i Lene Still, które na zaproszenie magazynu Hipoalergiczni opowiedzą o certyfikowaniu produktów na świecie i wytłumaczą dlaczego certyfikat ma takie znaczenie.
W strefie warsztatowej zapraszamy do gotowania z Jankiem Paszkowskim, Jolą Słomą i Mirkiem Trymbulakiem z Atelier Smaku oraz  firmą Schär. Poza tym w piątek rozstrzygnięty zostanie konkurs Koła Naukowego Gastronomów i Hotelarzy SGGW.
Dwa pozostałe dni to także moc emocji i możliwość zdobycia cennych informacji i umiejętności.
WYKŁADY MED
Wykłady w strefie MED wygłoszą nasi znamienici eksperci:  Prof. Maciej Kaczmarski, Prof. Bolesław Samoliński, dr Lidia Ruszkowska, dr Anna Nowicka i dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska (UJ). Poruszymy temat  wstrząsu anafilaktycznego, obalimy mity związane z AZS, głęboko odetchniemy przy rozmowie o alergiach wziewnych i porozmawiamy o nietolerancji laktozy.  
DEBATY EKSPERCKIE
Na otwartej scenie pasjonujące debaty ze swoimi gośćmi przez dwa dni poprowadzi Żaneta Geltz z Magazynu Hipoalergiczni. Wśród nich m.in Prof. Krzysztof Buczyłko, dr Mirosław Mastej, dr Danuta Myłek, dr hab Grażyna Iwanowicz – Palus, pedagog Anna Osińska , położne Ewa Janiuk i Bożena Kulesza-Brończyk, położna praktykująca w Grenlandii Jolanta Peterse, Ewa Daniel i Lene Still z Allergy Certified, dietetycy - Dorota Łapa, Anna Krasucka i Piotr Tyszewski.
Będzie o czytaniu etykiet, nietolerancji histaminy, astmie i alergii na mleko. Urządzimy też bezpieczny pokój dla alergika, ułożymy menu dla ucznia i wybierzemy tłuszcze bezpieczne do smażenia. Zastanowimy się też jak i kiedy edukować przyszłych rodziców, by zapobiegać alergii u dzieci.
SZKOLENIA I WARSZTATY
Trzecia strefa to spotkania dotyczące m.in. choroby Hashimoto, suplementacji przy nietolerancjach i świadomych wyborów konsumenckich oraz warsztaty Fundacji Szczęśliwi bez Cukru i warsztaty przygotowywania eko środków czystości prowadzone przez Jolantę Wrześińską z portalu Ekorodzice.pl.
WARSZTATY KULINARNE
Poza tym czeka nas oczywiście wspólne gotowanie. W tym roku do garnka będziemy mieli okazję zajrzeć z Beatą Sadowską (dziennikarka i autorka książek m.in. "I jak tu nie jeść!", " I jak tu nie biegać!", Dariuszem Kuźniakiem (finalista TOP CHEF), Katarzyną Jankowską (Mama Alergika Gotuje),  Atelier Smaku i Erykiem Wałkowiczem (ErVEgan). Także firma Schär przygotowała dwa pokazy w sobotę i w niedzielę na smaczne przepisy bezglutenowe.
DLA DZIECI
W tym roku także dzieci będą mogły sprawdzić swoje kulinarne umiejętności podczas warsztatów dla najmłodszych przygotowanych przez Iwonę Karkusiewicz, Fundację Szczęśliwi bez Cukru i Studio Kulinarne Małe Przyjemności.
Poza tym wydarzenie wspiera grono znamienitych organizacji. Wśród nich należy wymienić Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, Fundację Alabaster,  Fundację Pokonać Alergię, które będą przez dwa dni służyły swoją wiedzą i doświadczeniem . Jak co roku na zwiedzających będą czekały konsultacje psychologów, warsztaty dla rodziców dzieci z AZS, konsultacje psychologów i BEZPŁATNE TESTY. Czekają nas też premiery książek "Kuchnia bez pszenicy na każdą okazję" Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej oraz „Polski przewodnik Paleo. Teoria, praktyka, przepisy" Katarzyny Karus-Wysockiej oraz spotkania z autorami (Beata Sadowska, Katarzyna Jankowska).
Dni Alergii i Ecorganica to także sponsorzy , których zaangażowania nie można przecenić. Ponownie spotkamy tu firmę Robert Thomas – producenta odkurzaczy dla alergików, firmę Schär – producenta żywności bezglutenowej oraz firmę Domy Hybrydowe, która promuje ideę harmonijnie stworzonej i bezpiecznej przestrzeni domu jako źródła zdrowia i naszego komfortu. DO grona sponsorów w tym roku dołączyła firma Amara ze swoim produktem  Rinozine oraz Philipiak w charakterze sponsora stref warsztatowych.
Zapowiadają się trzy bardzo intensywne i pełne atrakcji dni. Zapraszamy gorąco do współtworzenia atmosfery tego wydarzenia.
Patronat nad wydarzeniem objęły:
Fundacja Alabaster na rzecz osób z atopowym zapaleniem skóry, która w wydzielonej przestrzeni będzie prowadzić warsztaty dla dzieci z AZS, a także poprowadzi spotkanie z rodzicami i wygłosi wykład na temat atopowego zapalenia skóry.
Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, które udostępni punkt konsultacyjny z możliwością spotkania się z dietetykiem i poprowadzi dwa wykłady dotyczące diety bezglutenowej i żywienia osób z celiakią.
Fundacja Pokonać Alergię, która na łamach swojego portalu przekazuje rzetelną wiedzę na temat alergii i walki z nią.
Mama Alergika Gotuje – czyli autorka poczytnego bloga, Pani Katarzyna Jankowska, która każdego dnia wyznacza tysiącom rodziców i alergików drogę do bezpiecznej i kreatywnej diety.
Warszawskie Centrum Alergologii ALERGO-MED.
Magazyn i Portal Hipoalergiczni
Radio Kolor
Magazyn Jamie
Magazyn Shape
Wirtualna Polska

KONTAKT:
www.dnialergii.pl

Dołącz do wydarzenia:

https://www.facebook.com/events/1745182295738705/

 Dni Alergii - strona internetowa



Źródło: Materiały prasowe organizatora
author profile image
Abdelghafour

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

2 komentarze

  1. Cześć😊 odnalazłam wlasnie Twojego bloga i buszuje radośnie przez wszystkie posty. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super inicjatywa! Dzięki uprzejmości Fundacji Alabaster miałam przyjemność udzielać alergikom porad z zakresu kosmetologii podczas Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej. Myślę, że świadomość ludzi na temat alergii wzrasta. Kiedy ja byłam dzieckiem niestety często traktowano to schorzenie "po macoszemu".

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do zamieszczania w komentarzach swoich doświadczeń na temat poruszanych zagadnień i alergii. Proszę nie umieszczać linków do stron komercyjnych, usuwam także komentarze z "lokowaniem" produktów ;-) Ze względu na częste próby uskuteczniania darmowej reklamy w komentarzach, komentarze są publikowane po sprawdzeniu treści - zwykle w ciągu 1-2 dni.

no
no