-->
.
no
no

Sos koperkowy dla alergika - bez mleka, bez glutenu.

1 komentarz
Sos koperkowy dla alergika - bez mleka, bez glutenu.

Sos koperkowy to świetny dodatek do wielu dań, nam najlepiej smakuje z klopsami, delikatnym mięsem, makaronem lub ryżem, sprawia że danie nabiera idealnego smaku, a przy okazji zyskuje sporo witamin i błonnika z kopru. 

Taki sos jest bardzo prosty w przygotowaniu, wersja dla alergika jest bardzo smaczna i od wersji tradycyjnej różni się jedynie kolorem.

Składniki:

  • pęczek koperku
  • bulion* warzywny 1 szklanka
  • letnia woda 1/2 szklanki
  • mąka teff (teff jest naturalnie bezglutenowy) - 2 łyżki
  • przyprawy wedle uznania
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka

*Bulion warzywny najlepiej mieć wcześniej przygotowany, można mieć mrożone porcje gotowego bulionu przygotowanego z dozwolonych warzyw, które u Was nie uczulają.

Sposób przygotowania:
Umyty koperek drobno posiekaj. W garnku podgrzej łyżkę oliwy, dodaj koperek, podgrzewaj pod przykryciem 2-3 minuty, co chwila mieszając. Następnie dodaj bulion, całość wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu.
Mąkę teff dokładnie rozmieszaj w połowie szklanki letniej wody, trzeba dokładnie wymieszać, żeby zlikwidować grudki. Gdy bulion się zagotuje wlej kilka łyżek bulionu do szklanki z mąką, dokładnie wymieszaj, a następnie całość przelej go garnka. Dodaj przyprawy do smaku. Następnie gotuj sos na wolnym ogniu przez kilka minut, do momentu aż sos zgęstnieje, trzeba go co chwila mieszać żeby się nie przypalił. Konsystencję sosu można modyfikować dodając większą ilość wody lub zwiększając ilość użytej mąki. Gotowym sosem polewaj ulubione dania, smacznego :-)

Jeśli nie znasz teffu, to więcej informacji na jego temat możesz przeczytać w moim poście o teffie.


sos koperkowy alergia


Koperek jest bardzo zdrowy, uczula dość rzadko, a jest pełny witamin i innych wartościowych składników.

koperek dla alergika

author profile image
Abdelghafour

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

1 komentarz

  1. Ja zawsze robię niezabielany sos koperkowy, jest tak samo pyszny jak zabielany. Kolor tylko trochę "gorszy" ;)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do zamieszczania w komentarzach swoich doświadczeń na temat poruszanych zagadnień i alergii. Proszę nie umieszczać linków do stron komercyjnych, usuwam także komentarze z "lokowaniem" produktów ;-) Ze względu na częste próby uskuteczniania darmowej reklamy w komentarzach, komentarze są publikowane po sprawdzeniu treści - zwykle w ciągu 1-2 dni.

no
no