.
no
no

Pudding z tapioki z jeżynami

2 komentarze
Pudding z tapioki z jeżynami

Pudding z tapioki to niekwestionowany hit internetu.

Przepisy na pudding z tapioki z rozmaitymi dodatkami znajdziecie na większości blogów kulinarnych, przykładowo:
pudding z tapioki z truskawkami z Jadłonomii
pudding z tapioki z karobem ze Smakoterapii
pudding z zieloną herbatą z Kwestii Smaku

A ja polecam przepis na nasz ulubiony pudding z jeżynami. Ja robię puddingi tapiokowe tradycyjne, tzn na mleku kokosowym, ale można użyć też inne mleko roślinne lub po prostu krowie, jeśli nie macie na nie alergii.

Składniki
- 1 puszka mleka kokosowego 400 ml (im krótszy skład tego mleka na etykiecie, tym lepiej)
- 4-5 łyżek tapioki - drobne kulki do kupienia np. tutaj
- łyżka syropu klonowego lub innego słodzika
- wanilia/pasta waniliowa
- pół szklanki świeżych lub mrożonych jeżyn
- 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania
Tapiokę wsypać do garnuszka, zalać mlekiem kokosowym i odstawić na około pół godziny, można też namoczyć na noc. Następnie dodać wanilię i syrop klonowy i gotować na małym ogniu często mieszając, kuleczki muszą zrobić się przezroczyste, zajmuje to zwykle około 15 minut.
Jeżyny umyć, włożyć do garnuszka i zasypać cukrem, niektóre można rozgnieść widelcem żeby lepiej puściły sok. Następnie poddusić jeżyny w soku, na wolnym ogniu, można ewentualnie dodać parę łyżek wody.
Część ugotowanej tapioki przełożyć do pucharków, odstawić do stężenia. Do pozostałej części tapioki dodać sok z jeżyn i dokładnie wymieszać. Fioletową część tapioki nakładamy na wierzch pucharków, dekorujemy duszonymi jeżynami. Deser odkładamy do stężenia, można spożywać od razu na ciepło lub schłodzony z lodówki. Smacznego.

deser z tapioki

zdjęcia - Urok życia alergika
author profile image
Abdelghafour

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

2 komentarze

  1. Od jakiego wieku można podać taki deser ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno powiedzieć, jeśli dziecko toleruje wszystkie składniki to wtedy już można. Deser jest delikatny bardzo. Jak dziecko nie może mleka kokosowego to wtedy można ugotować tapiokę na wodzie lub na jakimś innym mleku roślinnym.

      Usuń

Zachęcam do zamieszczania w komentarzach swoich doświadczeń na temat poruszanych zagadnień i alergii. Proszę nie umieszczać linków do stron komercyjnych, usuwam także komentarze z "lokowaniem" produktów ;-) Ze względu na częste próby uskuteczniania darmowej reklamy w komentarzach, komentarze są publikowane po sprawdzeniu treści - zwykle w ciągu 1-2 dni.

no
no