.
no
no

Urodzinki Małego Alergika

1 komentarz
Urodzinki Małego Alergika
Aleks skończył trzy latka! Z tej okazji odbyła się szalona imprezka dla małych gości. Głównym urodzinowym wyzwaniem jest odpowiedni tort dla alergika.  Ze względu na dużą liczbę ograniczeń w diecie wolałam nie ryzykować zamówionego tortu i zrobiłam go sama (a nawet dwa różne torty). Nie były może tak piękne jak kupione, ale skład był w 100% pewny.
W tym roku po raz pierwszy organizowaliśmy urodzinki w sali zabaw, chciałam żeby całe menu dla dzieci było bezpieczne dla Aleksa. Rozbrykane dzieci zwykle małą wagę przywiązują do jedzenia, więc organiczyliśmy się do kilku prostych przekąsek. Były uwielbiane przez dzieciaki chrupki kukurydziane, były suszone daktyle i pokrojone mango. Do tego przygotowałam batoniki "musli", ciastka kokosanki i oczywiście tort.
Poniżej przedstawiam wybrane smakołyki urodzinowe. Zachęcam do wypróbowania przepisów. Torty dla alergika przygotowałam dwa - jeden na imprezkę rodzinną, a drugi na imprezkę dla dzieci. 

urodziny dla alergika

TORT DLA ALERGIKA nr 1

Na imprezce rodzinnej królował tort z kaszy jaglanej - a w zasadzie "sernik" (kasza jaglana dopiero od niedawna trafiła do diety Aleksa, wcześniej reagował na nią wysypką). Ten tort powstał na podstawie lekko zmodyfikowanych przepisów od Olgi Smile  i od Vege z miłością. Galaretka jest z czarnych porzeczek.

tort jaglany, bez mleka, jajek i glutenu

TORT DLA ALERGIKA nr 2


tort kokosowy z mango, bez mleka, jajek i glutenu

Ten tort (a w zasadzie też "sernik"na zimno) przygotowałam na imprezkę dla dzieci. Podstawę tego przepisu stanowi kokos, który od pewnego czasu stopniowo wprowadzałam do diety Aleksa. Obyło się bez reakcji alergicznych, kokos został zatem oficjalnie wpisany na listę naszych dozwolonych produktów. Bardzo się z tego cieszę, gdyż kokos wspaniale urozmaica dietę i ułatwia przygotowywanie wspaniałych smakołyków. Do przygotowania tego tortu zainspirował mnie przepis z bloga Smakoterapia . Główna modyfikacja polegała na zastąpieniu ananasa przez mango, które Aleksa nie uczula. Dodałam też do mleka kokosowego kuleczki tapioki, dzięki czemu masa wyglądała bardzo ciekawie. Napis powstał z polewy daktylowej - syrop daktylowy zagęszczony skrobią kukurydzianą i agarem.

tort kokosowy z mango, bez mleka, jajek i glutenu
 

BATONIKI "MUSLI" DLA ALERGIKA

Ten smakołyk robiłam po raz pierwszy, ale wyszedł całkiem smacznie. Jego podstawę stanowiło ekspandowane proso (do kupienia np we Wrażliwe Smaki), płatki kukurydziane, porzeczki oraz zredukowana (bardzo gęsta) masa ze zmiksowanych daktyli.  Składniki po prostu dokładnie wymieszałam, masę wyłożyłam do formy i rozprowadziłam na grubość ok 0,5cm i wstawiłam do lodówki. Po pewnym czasie można ją pokroić na dowolne kawałki.

batoniki proso ekspandowane, daktyle

KOKOSANKI Z KASZY JAGLANEJ DLA ALERGIKA

A to kolejny przepis, do którego przydał się nam kokos. Ja uwielbiam kokosa w każdej postaci, więc takie smakołyki chętnie zjadam razem z Aleksem. Te pyszne ciasteczka także są z przepisu ze Smakoterapii (z drobnymi modyfikacjami, ale podstawowe składniki bez zmian). Polecam!

jaglane kokosanki bez mleka, jajek i glutenu

A imprezka w sali zabaw była całkiem udana. Mam nadzieję, że za rok dieta Aleksa będzie jeszcze bogatsza i przekąski będą bardziej urozmaicone. Trzymajcie kciuki!

urodziny dla alergika

author profile image
Abdelghafour

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

1 komentarz

  1. a mozna dokładniej przepisy na tort i inne smakołyki?

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do zamieszczania w komentarzach swoich doświadczeń na temat poruszanych zagadnień i alergii. Proszę nie umieszczać linków do stron komercyjnych, usuwam także komentarze z "lokowaniem" produktów ;-) Ze względu na częste próby uskuteczniania darmowej reklamy w komentarzach, komentarze są publikowane po sprawdzeniu treści - zwykle w ciągu 1-2 dni.

no
no