-->
.
no
no

Wielofunkcyjne "bułeczki" brokułowe z mąką teff

6 komentarzy
Aleks nie może jeść zwykłych sklepowych bułek. W zasadzie nie chciałabym, żeby je jadł nawet gdyby nie miał alergii, ponieważ zazwyczaj te bułki są napakowane polepszaczami, spulchniaczami i innymi sztucznymi dodatkami. Ponieważ na placu zabaw często widujemy dzieci zajadające się takimi bułami więc Aleks też chce mieć swoje bułeczki. Dlatego co jakiś czas próbuję upiec mu jakieś bułkopodobne produkty. Różnie mi to wychodzi a czasem w ogóle nie wychodzi :-). Ale kilka dotychczasowych prób wyszło ciekawie i tymi się z Wami chcę podzielić. Na początek polecam "bułeczki" brokułowe.



"Bułeczki" można podać przynajmniej na trzy sposoby:
- na ciepło jako zdrowe kotlety brokułowe
- na zimno jako pieczywo do kanapek
- jako pyszne grzanki do zupy (pokrojone w kostkę, zrumienione na patelni)

Składniki:
mąka kukurydziana - 1 szklanka
mąka teff * - 0,5 szklanki
proszek do pieczenia bio - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 6 łyżek
zmielone nasiona chia - 1 łyżeczka
brokuły - kilka różyczek
sól, ewentualnie zioła
woda - ok 1/4 szklanki

Sposób przygotowania:
Zmielone nasiona chia zalać 5 łyżkami wody, odstawić na ok 10 minut aż powstanie kisiel. Brokuły gotować na parze przez ok 5 minut. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami, dodać kisiel z chia, oliwę i wymieszać. Dodać taką ilość wody, żeby konsystencja ciasta umożliwiała formowanie kotletów/bułeczek. Ugotowane brokuły przestudzić, drobno posiekać i wymieszać z ciastem.
Piekarnik nagrzać do ok. 180C. Z ciasta uformować bułeczki i układać na nieprzywieralnym papierze do pieczenia. Wierzch bułeczek można posypać kilkoma ziarenkami soli lub innych przypraw. Piec ok 15-20 minut.
Smacznego!

* więcej informacji o teff znajdziecie tutaj.

author profile image
Abdelghafour

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

6 komentarzy

  1. swietny przepis!
    Bardzo proszę o informację, czym mogę zastąpić mąkę kukurydzianą? Jaglaną? a może amarantusowa? Synek jest uczulony na kukurydzę:(

    OdpowiedzUsuń
  2. swietny przepis!
    Bardzo proszę o informację, czym mogę zastąpić mąkę kukurydzianą? Jaglaną? a może amarantusowa? Synek jest uczulony na kukurydzę:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joasia, myślę że z mąki jaglanej lub ryżowej powinny wyjść :) planuję spróbować wersję z mąką jaglaną bo od niedawna synek może jeść to zboże.

      Usuń
    2. To spróbuję z jaglaną:) Mały na ryż też uczulony także ryżowa odpada;)
      Jutro zrobię i napiszę czy wyszły:)
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Witam,
    Czy bulki wyjda bez brokulow albo czy ewentualnie mozna to zastapic innym warzywem (dynia?)?
    Pozdrawiam,
    Anna M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz spróbować, może na początek mniejszą ilość żeby zobaczyć czy wyjdą.

      Usuń

Zachęcam do zamieszczania w komentarzach swoich doświadczeń na temat poruszanych zagadnień i alergii. Proszę nie umieszczać linków do stron komercyjnych, usuwam także komentarze z "lokowaniem" produktów ;-) Ze względu na częste próby uskuteczniania darmowej reklamy w komentarzach, komentarze są publikowane po sprawdzeniu treści - zwykle w ciągu 1-2 dni.

no
no